Ruokamessut, 5.10.2014
Sunnuntaina 5.10. kulttuuri- ja toimintatyöryhmä oli järjestänyt ruokamessut Kakskertatalolle, teemana juurekset. Ruokia oli kahdeksaa erilaista, joista alkuun kerrottiin mistä ja miten ne oli tehty, ja sitten pääsimme maistelemaan. Kaikki olivat valtavan hyviä ja maistelimmekin niitä moneen otteeseen kahden tunnin aikana. Paikalla kävi kaikkiaan 17 herkuttelijaa. Eila oli tuonut paikalle myös metsästä löytyneen sarven, jota piti arvuutella onko se peuran vai kauriin. Kaikkien osallistujien kesken pidettiin arvonta, jonka voittoina oli monenlaisia ruoka-aineita.
Hyvillä mielin ja täysin vatsoin oli mukava jatkaa illan muihin menoihin.
Ruokien asettelu maistiaisia varten käynnissä:
Tarjolla olleiden maistiaisten reseptit:
KINKKUPURJOPAISTOS
200g purjoa pilkottuna
1,5dl kermaa
1dl kermaviiliä
200g savukinkkua
(pekonia)
ketsuppia
paprikajauhetta
250g juustoraastetta
1,5dl raakaa riisiä
Sekoita aineet padassa, lisää juustoraastetta joukkoon ja pinnalle vähän myöhemmin. Paista uunissa 125-150 astetta puolitoista tuntia.
LANTTURAASTE
Iso lanttu raastettuna ja joukkoon rusinoita
OMENA/SELLERISALAATTI
lehtisellerin vartta
hapanta omenaa
kermaviili-majoneesi -sekoitusta
loraus viinietikkaa ja hunajaa
suolaa ja pippuria
PALSTERNAKKAKEITTO JA SITRUUNAKRUTONGIT
PALSTERNAKKAKEITTO
3 isohkoa palsternakkaa
2 porkkanaa
2 perunaa
2-3 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
mustapippuria
2 dl ruokakermaa
ruohosipulia
Palsternakat, porkkanat ja perunat kuoritaan ja paloitellaan.
Sipuli ja valkosipulit kuoritaan, hienonnetaan ja kuullotetaan öljyssä.
Lisätään juurespalat ja kuullotetaan vähän aikaa.
Lisätään vesi, kasvisliemikuutiot ja mustapippuria.
Keitetään n. puoli tuntia ja sitten soseutetaan.
Lisätään ruokakerma. Sekoitetaan. Kuumennetaan uudelleen.
Päälle ruohosipulisilppua ja sitruunakrutonkeja.
SITRUUNAKRUTONGIT
pala maalaisleipää
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl rosmariinia
suolaa
Leikkaa leipä kuutioiksi. Kuumenna öljy pannulla, lisää leipäpalat paistumaan. Pyörittele, kunnes tulee kaunis väri. Mausta sitruunankuorella ja rosmariinilla. Ripaus suolaa päälle.
PUNAJUURIPATA
1.
2.
3. |
1 l punajuurikuutiota 2 rkl voita (öljyä tai oivariinia tms. rasvaa) (tuore timjamin oksa) haudutetaan melkein kypsäksi
lisätään 1-1,5 dl pilkottua sipulia (enemmänkin jos pidät sipulista) 1 l perunalohkoja 2+3 rkl ruis- ja vehnäjauhoja
sekoitetaan tasaiseksi 2 palaa kasvisliemikuutiota 1 l kiehuvaan veteen liotettuna haudutetaan kunnes kaikki ovat kypsiä, tarkista maku (suola). |
PUNAJUURIVUOKA
5kpl punajuuria
1kpl purjo
3dl kasvislinetä
Pilko ja laita uuniin 200 astetta noin 1 tunti.
Lisää päälle 75g ranskankermaa ja 85g homejuustomurua ja laita vielä uuniin 200 astetta noin 1/2 tuntia peitettynä foliolla.
VUOHENJUUSTOPIIRAKKA
Pohja: n. 100g voita
2 dl juustoraastetta
1,5 dl vehnäjauhoja
Päällinen: vuohenjuustoa
paprikaa
basilikaa
kuorrutus : 3 munaa
1 purkki 2,5 dl mustapekka-kermaa
suolaa ja hunajaa pieni tippa