Kukkailta Kakskertatalolla, 10.3.2015

Kukkailtaa vietettiin Kakskertatalolla neulomakerhon kokoontumisen yhteydessä. Eila Monnonen kertoi kukista, lähinnä pelargonioista, ja ennen esitystä, sen aikana ja sen jälkeen kerholaiset askartelivat omien neulomustensa kanssa. Seuraavassa Eilan kerrontaa tapahtumasta:

 Esityksen valmistelua

Eilan esitelmä käynnissä

”Ennen kukkailtaa olin valmistellut esitystä ja mietin, että yleensä tekniikka pettää. Niinhän siinä kävi, videotykkiä ei löytynyt ja kuvia ei voinut esittää. Kukkia esitellessä kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.  Aloitin illan kertomalle ensin, miksi olen hurahtanut pelakuihin eli vanhan ajan pielikkeihin. Lahjakortti n. 15 v sitten kauppapuutarhaan ja sieltä ostetut perinnepelakuut Gammal Finsk ja Red Pandora saivat sen aikaan. Pari vuotta sitten Marttojen retki Pukin puutarhaan vahvisti harrastusta, koska sieltä sai ostaa erikoisuuksia, tähtipelakuu kauneimpana ja sormipelakuu erikoisuutena ja monta muuta kaunista lajiketta. Opin myös, että niitä on erisukuisia kuten ruusunnuppu- ja tulppaanipelakuut, joiden kukinnot nimensä mukaisesti muistuttavat ruusu- ja tulppaanikimppua.

Esityksessäni kertasin, mitä olen kokemuksen ja välillä ”kantapään” kautta oppinut. Perusasioita ovat valo, lämpö ja kastelu niin kuin kaikissa kasveissa yleensä. Pelakuu tarvitsee kesällä paljon valoa, lämpöä, vettä ja lannoitusta, silloin se kukkii runsaasti. Talvehdittanut olen isän tyhjässä omakotitalossa, jossa on talvella peruslämpö, ja Kakskerran kukat saavat olla autotallissa viileydessä, salin ja yläkerran ikkunalla kukat lämmittelevät koko talven. Olen kokenut, että talviaikaan valo on tärkeä, lämpöäkin pelakuu kestää, mutta kastelu on haaste. Liian vähän kasteltu kestää paremmin kuin liian kosteassa oleva. Märkyyttä ei pelakuu kestä vaan se alkaa mädäntyä juurakosta. Sen huomaa vasta sitten, kun tyvi muuttuu tummaksi. Rymättylän mökin kukkia vaivaa epätasainen kastelu, kun en käy siellä säännöllisesti. Suuressa ruukussa kastelu on helpompaa, kun multaa juurille on enemmän.

Kiitos osallistujille aktiivisuudesta, itselläni oli mukava ilta. Eila M.”

Kuvia pelakuista

« Takaisin Ajankohtaista -sivulle