Matkakertomuksia hiihtovaelluksilta, 12.4.2015

Sateentihkuinen päivä houkutteli Satavan saarelle Seuraintalolle 25 hengen yleisön kuulemaan mielenkiintoisia tarinoita Raimo Västinsalon hiihtovaelluksilta mm. Sarekista, Huippuvuorilta ja Grönlannista. Vaellusinto alkoi vuonna 2005 ja jatkuu edelleen, suunnitelmissa on jo ensi talven retki.

Alkamista odotellessa

Nämä on koettu

Raimo oli tuonut paikalle nähtäväksi vaelluksilla tarvittavaa kalustoa ja tarvikkeita. Kaikkiaan ahkio painaa vaelluksilla yli sata kiloa, vaikka tarvikkeet on ennalta suunniteltu ja harkittu hyvin tarkkaan. Ahkioon on saatava pakattua koko matkan ruoat, keitin, kattilat, vaatteet, teltta, lapio, hakku, makuupussi, vain muutamia mainitakseni. Talvioloissa kaikkien vaatteiden pitää olla villaa ja tuulenpitävää, pakkasta on ollut parhaimmillaan yli 40 astetta ja sen päälle vielä tuulta. Lisäksi kaikissa vaatteissa on oltava hakaset, joilla ne saadaan aina johonkin painavampaan kiinni, jotta tuuli ei vie niitä mukanaan.

Ahkio

Rami kertoi mielenkiintoisesti vaelluksista ja tilanteista, joihin matkan aikana oli jouduttu. Kaikkeen pyritään varautumaan ennakolta ja tilanteita harjoitellaan ennen matkalle lähtöä – yllätyksiä tulee silti lähes aina. Hätätilanteiden varalta harjoitellaan muun muassa aseen käyttöä, jotta mahdollisesti liian lähelle tulevat pedot saadaan karkotettua, esimerkiksi Huippuvuorilla ei maastoon saa edes lähteä ilman asetta. Puolitoista tuntia meni todella nopeasti ja uskon, että kaikki olivat tyytyväisiä tultuaan kuulemaan kertomuksia ja katsomaan matkakuvia.

Rami ja tarpeellinen retkivaruste

Lopuksi vielä ihailimme taidokkaita puusta tehtyjä kädentöitä, veistoharrastus on jatkunut aina kansakoulusta alkaen. Esillä oli Ramin tekemiä monenlaisia mm. keittiössä tarvittavia välineitä, tehtynä eri puulajeista. Muutama puuesine tarttui itsellekin kotiin ja myös lahjaksi vietäväksi.

Kiitos Rami! Olit nähnyt kovasti vaivaa iltapäivän toteutukseen.

Piia

« Takaisin Ajankohtaista -sivulle