Kaupunginosaviikko - Runebergin polku ja onkimista Marielundissa, 30.6.2016

Kakskertaviikon puolivälissä tutustuttiin kävellen Runebergin polkuun Satavassa. Polku kulkee Höyttisten suntin rannalla, sillan ja Marielundin välisessä metsikössä. Siellä mestarirunoilijan tiedetään kuljeskelleen ja siellä syntyi tarinan mukaan yksi hänen tunnetuimmista runoistaan Joutsen. Polun varrelle oli kiinnitetty opastauluja kertomaan paikan historiasta. Tiedot oli koonnut järjestävän seuran Partiolippukunta Kakskerran Kaksoispisteen puuhanainen Outi Kauppi.

Tervetulokyltti polun alkupäässä

Polku

Polulla vipelsi iso joukko lapsia kohti Marielundia. Monilla keikkui onki olkapäällä ja matopurkki kainalossa. Perillä odotti onkikilpailu uudistetulla laiturilla. Parhaat saaliit oli luvattu palkita, mittalukuna käytettäisiin kalan pituutta. Paikalla oli kaikkiaan 34 onkijaa ja muuta retkeläistä siinä vaiheessa, kun ”toimitus” poistui paikalta, lisääkin saattoi vielä tulla.

Uudistunut laituri ja rantahuone

Ensiksi ehtineet jo onkimassa

Innokkaita nuoria onkijoita oli yhtä aikaa laiturilla tusinan verran, useimmilla isä avustamassa madon laittoa ja kalan irrottamista koukusta. Ja saalista saatiin paljon, varsinkin ahvenia. Ahvenilla ei kuitenkaan voitto ihan heltinyt, vaikka läheltä piti, pisin oli 26 cm. Kaksi ensimmäistä sijaa tuli lahnoilla. Voiton vei Juuso Eklund, lahnan pituus oli 39 cm. Juuson lahna perattiin ja perhe söi sen iltapalana. Toiseksi tuli Kaisa Pulkkinen, lahnan pituus 27 cm. Molemmat voittajat saivat kunniakirjan ja Satavan kyläkaupan lahjakortin. Lahjakortin arvo on euroina sama kuin kalan pituus, Juusolle 39 € ja Kaisalle 27 €.

Keskellä Outi ja haavimies, Juuso oikealla ja Kaisa vasemmalla puolellaan

Meillä oli mahdollisuus myös tutustua paikan ympäristöön. Rantasaunan kuistiin oli kiinnitetty posteritaulu kertomaan Marielundin vaiheista. Marielund rakennettiin vuonna 1852, suunnittelijana silloinen kaupunginarkkitehti Per Johan Gylich. Näkyvintä toiminta on ollut paikan siirryttyä vuonna 1948 Kaatuneitten Omaisten Liitolle, joka piti sitä vuoteen 2006 saakka. Erityisesti paikallisilla asukkailla on muistissa pitkä Suvijuhlaperinne. Nyt osa tilasta on jälleen myynnissä.

Portti alueelle

Päärakennus

Muita rakennuksia                                                                                       

Historiataulu

« Takaisin Ajankohtaista -sivulle