Kulhon alunointisunnuntai, 31.7.2016

Aloitimme porukalla valmistelut jo sunnuntaina tiistaista lankojen värjäyspäivää varten. Isoja patoja lämmitettiin kaksin kappalein – onneksi oli tulimestari paikalla, ja pesiin saatiin joutuisasti tuli.

Toinen pata varattiin alunointiin, toiseen tehtiin ensimmäinen värjäysliemi koivunlehdistä.

Sitten tutkimaan saapuneita lankavyyhtejä, yhteensä lankoja oli tullut kaksi kiloa. Sen mukaan alunaa joukkoon ja langat pataan. Tämä vaihe vaati tarkkaavaisuutta, liemi kun ei lankoineen saanut kiehua.  Ja valmista tuli - voittajafiilis!

Sitten vain toinen värjäysliemi kehkeytymään lepän lehdistä. Nyt ei tarvinnut enää koko ajan vahtia, vaan liemet saivat rauhassa porista. Kun illansuussa lopettelimme, jäivät liemet tekeytymään patoihin ja langat alunaveteen odottelemaan tiistaita.

Ehdimme myös turista hetken emännän loihtimien kahvin ja kakun kera. Marjapensaat notkuivat vielä marjoja, saimme kaikki suumme makeiksi puskissa ja kakkutarjoilussa. Minä sain vielä tuliaisia kotiin, jotka otettiin kovasti kiitollisena vastaan!

Jännityksellä odotan tiistaita. Miten langat värjäytyvät, millaista väriä saadaan? Kun vaihtoehtona on varsin tylsä beeskin, kokeneemmallakin värjärillä. Ainakin olosuhteet ja isäntäväen vieraanvaraisuus ja aktiivisuus ovat aivan omaa luokkaansa!

Tule hyvä väri, älä tule paha väri! 

Paikalla olivat Susanna ja Rauski (kuvat) , Pia (teksti ja kuva) ja isäntäväki Santra ja Jakke

« Takaisin Ajankohtaista -sivulle