Villalankojen värjäystä Kulhossa, 2.8.2016

Jännittävä päivä alkoi liemien putsauksella – kaiken värinsä antaneet lehdet siivilöitiin liemistä pois. Patojen lisäksi käytettiin kolmea sähkölevyä, joilla lämmitettiin sipulinkuorista tehtyä lientä. Käytössä oli siten kolme eri värjäyslientä: lepän lehdistä, koivun lehdistä ja sipulinkuorista.

Lehtien poisto padoista

Värjärit saapumassa Kulhoon

Aloitimme pikku katsauksella siitä, mitä oli jo tehty etukäteen ja mitä tultaisiin tiistain aikana tekemään. Pialla oli myös näytillä omat värjäyksensä kokenilli-, krappi- ja paatsamajauheilla. Loitsuja luettiin, jotta liemet eivät kiehuisi lankoineen päivineen, jotta langat vastaanottaisivat värin ja jotta liemissä olisi väriä mitä lankoihin voisi siirtyä.

Alkulämmittelyä: Pia kävi läpi jo tehtyä ja pian tehtävää

Näytteitä aiemmin värjätyistä langoista

Pihamaalla paistoi aurinko, kuten Kulhossa aina.  Langat jaettiin eri patoihin tasasysteemillä. Sitten vain vahdittiin lämpötiloja ja odoteltiin. Sinä aikana emäntä loihti meille makoisan keittolounaan, lämpötilojen tarkkailijat kulkivat eessuntaas mittailemassa ja hämmentämässä liemiä. Mitä lähemmäksi tavoitelämpötilaa 80 astetta päästiin, sen värikkäämmäksi langat alkoivat muuttua. 

Odottelua keittoliemien lämmetessä

Tässä välissä isäntä vei porukan saarikierrokselle, osa jäi vartioon vahtimaan tulia. Kuulemma kierros oli mitä parhain ja tarinat kiehtoivat mieltä. Olivatpa nähneet persikkapuunkin!

Ryhmä lähdössä saarikierrokselle

Kun langat olivat olleet tunnin tavoitelämpötilassaan, nostimme ne pois padasta jäähtymään. Tässä vaiheessa koko kirjo pääsi myös kuvaan. Lepästä tuli voimakkaamman keltaiset, vihertävän keltaiset koivusta ja punaruskeat sipulista. Vaihtelua toivat erilaiset lankalaadut ja lankojen värit, sillä muutama vyyhti oli harmaasta langasta, joka antoi tummemman, mutta kauniin meleeratun sävyn värjäyksessä.

Värjättyjä lankoja

Emännän kaffetus kruunasi päivän. Puheensorina oli vilkasta päivän teemasta ja sen vierestä ja emännän tarinat värittivät keskustelua.

Pienen ohjeistuksen jälkeen Kulhosta lähti 9 värjäriä kotipuuhiin lankanyytit mukanaan: langat piti kotona huuhdella ja kuivatella. Isäntäväelle jäi siivoamisen vaiva, vaikka ahneimmat kyllä yrittivät auttaa viemällä värjäyslientäkin mukanaan, sillä liemiä saattoi käyttää vielä uudestaan ja ehkä vieläkin uudestaan.

Loitsut näemmä auttoivat ja saimme kovasti hienot keltaisen ja oranssin-ruskeat sävyt, joita odoteltiinkin. Kulhossa on näemmä värjäyksenkin taikapiiri.

Pia

« Takaisin Ajankohtaista -sivulle