Koko perheen luontoretki, 7.5.2017

Kirkolta kävelytien, metsän ja pellon kautta laavulle. Matka oli lyhyt, mutta paljon mielenkiintoista asiaa oli esillä. Jo lähtöpaikalla opas Atte Lindqvist kertoi Hirvensalo-Kakskerta-Satava-alueen luontokohteista, luonnonsuojelualueista, kasveista ja eläimistä. Iso joukko saarilla aikaisemmin esiintyneistä lajeista on uhanalaisia. Kaikista erikoisista havainnoista kannattaisi kertoa eteenpäin, joko ympäristökeskukseen tai vaikkapa hänelle.

Retkeläiset nousemassa vanhaa ajotietä, vikuroiva keppihevonen pidätti osaa mukana olleista

Matkalla tutustuttiin saarilla tyypilliseen metsään, pitkiin kallioharjanteisiin ja metsiköiden välissä oleviin peltoalueisiin. Atte kertoi alueelle tyypillisistä lintupopulaatioista, tikoista, pöllöistä ja tiaisista. Erikoisuutena on mm. runsas sarvipöllöesiintymä. Laavulla odottanut toinen lintumies, Juhani Virtanen, on havainnoinut niitä 83 yksilöä, yhdessä puussa yhtä aikaa jopa 8 pöllöä. Retkemme painottuikin erityisesti lintuihin. Olihan juuri edellisenä päivänä ollut lintutornikisa, Friskalan havaintopaikalta oli bongattu 82 eri lintulajia, joukossa mm. meillä harvinainen, valkoinen jalohaikara.

Juhani kertoi harrastuksestaan, lintujen rengastamisesta. Rengastuksia tämä legendaarinen lintujen rengastaja on tehnyt vuosien varrella yli 170.000 linnulle. Hän oli tuonut näytille joukon eri linnuille tarkoitettuja renkaita ja oli virittänyt meitä varten myös linnustusverkon metsikköön. Yhtään lintua ei tosin ehtinyt siihen tarttua meitä odotellessaan.

Oppaat Atte ja Juhani, välissä lintuverkko, joka näkyy tosin huonosti, kuten pitääkin

Ja kun retkellä oltiin, niin pitihän toki grillatakin. Makkaroiden lämmetessä kuunneltiin tarinoita linnuista ja linturetkistä:

« Takaisin Ajankohtaista -sivulle