Koululaisten kotiseuturetki, 22.5.2017

Kakskertaseura tarjosi opastetun kotiseuturetken Haarlan koulun kolmasluokkalaisille. Bussi toi innokkaat 3A ja 3B-luokkien retkeilijät Kakskerran saarelle, mukanaan opettajat Riika Lehtonen ja Pekka Laatu, koulunkäynninohjaaja Aapeli Vehosmaa sekä kouluvaari Reino Hurri. Tutustumiskohteina olivat Brinkhallin kartano ja Nunnavuori. Ryhmä jaettiin puoliksi Brinkhallin kartanolla, jossa kuultiin Outi Kaupin mielenkiintoinen alustus kartanon historiasta. Tosin välillä piti kertoa muutamia kummitusjuttuja, jotta yleisön mielenkiinto säilyi. Myös Outin osoittama, ”muuttuva” muotokuva kartanon rahoittajasta Gabriel von Bondsdorffin anopista kiinnosti. Kunhan ensin selvitettiin, että mitä se anoppi tarkoittaakaan?

Outi tarinoimassa Brinkhallin luokassa

Bussi vei puolet luokasta ensin Nunnavuorelle, josta tultiin kävellen metsäpolkua pitkin Brinkhalliin  Raimo Västinsalon johdolla.  Nunnavuorella oppilaat näkivät pronssikautisen haudan, jota muutamat kommentoivat kivikasaksi. Tosin muinaishauta herätti myös kysymyksiä mm. vainajien henkilöllisyydestä.

Kivikasa, myös hiidenkiukaaksi kutsuttu

Ensimmäisenä Brinkhalliin tullut ryhmä sai vähän enemmän liikuntaa, kun se käveli Nunnavuorelle mennen tullen, tosin takaisin tultiin pyörätietä pitkin. Meno oli reipasta, eikä metsässä kävely tuottanut kellekään vaikeuksia. Matkan aikana saattoi nähdä jopa iloista hypähtelyä ja välillä kaikui tuttu laulukin: ”Lähtekäämme metsään, metsään ... retkelle”.

Kartanohistorian lisäksi lapset pääsivät Brinkhallin pihalla tuunaamaan linnunpönttöjä mieleisikseen. Uudet pöntöt saivat värikkään kuosin lasten käsittelyssä.Tuunatut pöntöt ryhmäkuvassa

Ja pöntöt mukana linturastille

Lopuksi pöntöt kiinnitettiin kartanon lähimaastoon lintuasiantuntijoiden Arto Kallialan ja Juhani Virtasen avustamana. Samalla kuultiin asiaa lintujen rengastuksesta ja hetken aikaan jopa maltettiin hiljaa kuunnella peipon ja pajulinnun laulunlurituksia, ennen kuin syötiin päivän päätteeksi Jarkko ja Santra Koskisen grillaamat makkarat.

Pönttö puussa ja tekijät rivissä

Tehtävänä oli ottaa mukaan yksi kasvi muistoksi päivän retkestä ja innostuivatpa muutamat keräämään kokonaisen valkovuokkokimpun, josta riitti annettavaksi kukkanen myös opettajalle ja muillekin aikuisille.

Päivän ohjelma oli monipuolinen, samalla retkellä sivuttiin monta oppiainetta: historiaa, luonnontuntemusta ja liikuntaa. Päivän parasta antia tuntui kuitenkin olevan eväiden syönti ja yhdessäolo auringonpaisteessa kavereiden kanssa.

Kaiken kaikkiaan Helena Lindströmin aloitteesta toteutettu retki toi mukavaa vaihtelua koulutyöhön ja varmaa on, että päivän aikana myös oppilaiden tietämys omasta kotiseudustaan lisääntyi.

Teksti Virve Myllymäki, kuvat Leif Kronberg ja manipulointi JK

« Takaisin Ajankohtaista -sivulle